NBS vydá mincu k výročiu vzniku Speváckeho zboru slovenských učiteľov

10.03.2021 Bratislava

Bratislava 10. marca (TASR) - Národná banka Slovenska (NBS) začne v piatok (12. 3.) predávať striebornú zberateľskú euromincu v nominálnej hodnote desať eur s názvom „Vznik Speváckeho zboru slovenských učiteľov – 100. výročie“. TASR o tom informovala NBS.

Autorom návrhu striebornej zberateľskej euromince v nominálnej hodnote desať eur je akademický sochár Zbyněk Fojtů. Predaj strieborných zberateľských euromincí je zabezpečovaný len prostredníctvom zmluvných partnerov NBS.

Slovenská pošta vydá v sobotu (13. 3.) aj pamätný list k poštovej známke „100. výročie založenia Speváckeho zboru slovenských učiteľov“. Autorkou výtvarných návrhov je Daniela Olejníková. Návrh je inšpirovaný historickou obálkou Pamätnice Speváckeho zboru slovenských učiteľov s motívom lýry.

Slovenská pošta tiež vydá k tomuto výročiu poštovú známku s nominálnou hodnotou 0,65 eura. "Na známke je zobrazený štylizovaný zbor učiteľov spievajúcich nad otvorenou knihou s farebnými líniami stvárňujúcimi zvukové vibrácie spevu," opísala Iveta Dorčáková, hovorkyňa Slovenskej pošty. Autorkou výtvarného návrhu poštovej známky je rovnako Olejníková.

Súčasne s poštovou známkou bude vydaná obálka prvého dňa s pečiatkou FDC s dátumom 13. marca 2021 a domicilom mesta Trenčianske Teplice. "Na FDC je zobrazená budova Domova Speváckeho zboru slovenských učiteľov v Trenčianskych Tepliciach, s rozvíjajúcimi sa líniami znázorňujúcimi hudbu. Motívom FDC pečiatky je štylizovaný portrét prvého dirigenta zboru Miloša Ruppeldta," dodala Dorčáková.

Spevácky zbor slovenských učiteľov je celoslovenské učiteľské mužské vokálne teleso. Vznik spolku je spojený s mestom Trenčín. Nepretržite funguje od 3. marca 1921.
 

Vyberte región

mark